Öppet brev till Ljungby Kommun

 

Öppet brev till ledamöterna i Kommunfullmäktige och

Socialnämnden i Ljungby Kommun

För två år sedan tog Sverige och Ljungby emot ensamkommande barn som flytt över Medelhavet från krig, förföljelse, terror och skräck. De var då 16-17 år. Många hade sitt ursprung i Afghanistan men hade vuxit upp som flyktingar i närliggande länder
Vi öppnade Sverige för dessa tonåringar. Vi tog hand om dem. Vi gav dem kommunala HVB-hem att bo i, de fick mat och skolgång, socialsekreterare och gode män, vuxna att ty sig till och kompisar att vara med. Dessa unga lärde sig svenska språket, pluggade i grundskolan och gymnasieskolan och började tro på en trygg framtid. De trodde att de sluppit ifrån det hot och den rädsla som det innebär att tillhöra en förföljd folkgrupp, leva ovälkomna i ett främmande land, eller befinna sig i ett hemland präglat av oberäkneliga strider och attentat.
Nu, två år senare, sviker vi dessa unga människor och utsätter dem för den mest vidriga behandling vi har skådat i vårt land sedan baltutlämningen.
När dessa unga har fyllt 18 år, eller blivit åldersuppskrivna av Migrationsverket, betraktas de som vuxna. Eftersom kategorin Övriga skyddsbehövande togs bort i och med novemberbeslutet 2015 kan de få avslag på sina asylansökningar och utvisas till Afghanistan, ett land där många helt saknar familj, släkt eller andra kontakter.
Men det är inte allt. När ungdomarna fyller 18 år upphör Ljungby Kommuns ansvar, oavsett om deras asylärenden är avgjorda eller ej. På artonårsdagen kastas de ut från sina boenden och placeras av Migrationsverket bland äldre asylsökande på annan ort, någonstans i Sverige. De mister sin gode man och i praktiken upphör de flestas skolgång, eftersom det inte finns någon som kan hjälpa dem att komma in i skolan på den nya orten.
I Ljungby har vi flera asylsökande unga från Afghanistan som på detta sätt tappar all trygghet. Deras värld rasar fullkomligt samman med psykisk ohälsa och desperat självmordsbenägenhet som följd. Ett ohyggligt, onödigt, mänskligt lidande utspelar sig inför de socialarbetares och gode mäns ögon som har kontakt med de unga asylsökande.
Vi betraktar denna behandling ungdomarna som psykisk tortyr som inte på något sätt är försvarbar.
För att förhindra att asylsökande 18-åringar skall behandlas på detta sätt har Sveriges regering, med stöd av Vänsterpartiet, i höstbudgeten föranstaltat ett bidrag till kommunerna så att ungdomarna skall kunna bo kvar tills asylprocessen är avslutad. För Ljungbys del handlar det om närmare en halv miljon kronor som utbetalas i december månad. Men nu signalerar tjänstemän och politiker i Ljungby Kommuns förvaltningar att man inte tänker utnyttja dessa pengar som de är avsedda utan i stället skicka iväg ungdomarna.
Vi anser att ett sådant handlingssätt strider mot grundläggande krav på empati och medmänsklighet. Därför vädjar vi till kommunen att använda pengarna till det de är avsedda för, gärna i samverkan med civilsamhället.
Ljungby den 21 augusti 2017
/Kerstin Wiréhn
Björn Gullander
Tryggve Svensson
Margareta Lundblad
Christian Johansson
Jenny Ahonen
Lena Bergman
Margareta Hörlén
Ingegärd Johansson
Morgan Karlsson
Kiki Sandström
Vinko Stifanic
Linda Svensson
Per Åberg
VÄNSTERPARTIET, LJUNGBY

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.